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Consultation on draft Regulations for the publication 
by museums and galleries of information for the 
purposes of immunity from seizure under Part 6 of the 
Tribunals, Courts and Enforcement Act 2007 (the Act): 
Summary of responses  
 
 
1. The Department for Culture, Media and Sport (DCMS) held a consultation on 
the above draft Regulations from 21 September to 21 December 2007.  The purpose 
was to invite views on the content of the draft Regulations and on the timing of the 
publication of information by museums and galleries under Section 134 of the Act.   
 
2. We are grateful for the 18 responses received from organisations and 
individuals.  Section 4 of the consultation paper invited comments on a number of 
questions on the content of the Regulations.  The following is a summary of the 
responses to those questions. 
 

Question 18 
 
(a) Is the content of draft regulation 3 (information required) sufficiently 
detailed to allow potential claimants to identify works of art which they believe 
may have been stolen, looted or otherwise unlawfully disposed of?  If not, what 
else could usefully be added? 
Most museums thought that the regulation was sufficiently detailed in this respect.  
One museum considered that Clause 3 (g) of the Regulations should be amended to 
require information to be provided but only where it is available and reasonable to do 
so.  The Commission for Looted Art in Europe and others (hereinafter referred to as 
the representative groups) were strongly of the opinion that owners should be 
required to provide the date on which they acquired the object and full provenance 
information, including details of the previous owner who may have acquired the item 
unlawfully.  They felt that requiring the borrowing institution to possess a complete 
history of ownership from 1933-1945 (Regulations, Section 3(4)(c)) was insufficient 
and that the dates should be 1916 until the present, which would cover the Russian 
revolution. 

 
(b) Bearing in mind (a) above, would regulation 3 place an unreasonable 
burden on museums and galleries and would they discourage genuinely 
benevolent foreign lenders from being prepared to send their art treasures to 
the UK on loan for public exhibition?  If so, which sections are likely to cause 
the most difficulty, and why? 
Most museums felt that the additional work required in complying with the 
Regulations was a reasonable trade off for having immunity from seizure.  A major 
concern was that information required under Regulation 3 may discourage some 



private individuals from lending, even where they were represented by an agent.  It 
was also suggested that an unwelcome consequence of releasing owners' names 
was that it might encourage speculative claims.  The representative groups 
considered that it would be important for the borrowing institution to know the owner's 
name in order to check the provenance of the item, even if that information is not 
published.   

 

(c) Will publicising the information referred to in regulation 3 on websites 
have security implications? If so, is there any better way of achieving the same 
result without compromising security (including the security requirements of 
the GIS)? 
Similar concerns were raised as under question 18 (b) and one respondent felt that it 
would be helpful to seek the advice of the National Security Adviser on these issues.  
Some museums were concerned that publishing the information referred to in 
regulation 3 would alert professional art thieves to the forthcoming movement of 
artwork.  It may therefore be preferable to state a date at the latest by which 
importation will take place, rather than the actual date of importation.  Issues relating 
to the consent of owners to the publication of personal information about them under 
the Data Protection Act 1998, the Freedom of Information Act 2000 and human rights 
legislation were also raised and it was noted that the pre-agreement of private 
lenders may be required which would lengthen the process and further discourage 
them from lending.  Several museums suggested that a description of the objects to 
be exhibited should be published with lender details only being made available on 
request, as is the case under the United States Federal Act.   
 

(d) Would the requirement for inclusion (in information on the website) of a 
photograph of the object to be borrowed be reasonable, given possible 
copyright restrictions on publishing photographs on a website and what, if 
any, suitable arrangements might be available to comply with such 
restrictions? 
Museums were generally supportive of the proposal under Regulation 3(3)(f) but 
were concerned that this would have resource implications.  One museum suggested 
that photographs could be provided on receipt of a plausible claim.  It was noted that 
more than one photograph might be required in some cases, for example, three-
dimensional objects or to show important identifying marks.  Concerns were raised 
over the practicality of providing photographs of books and manuscripts, given the 
need to uniquely identify a particular book which could only be done using many 
images.  The representative groups considered that the provision of images was a 
key part of the Regulations and that copyright should not be a problem as Section 50 
of the Copyright Designs and Patents Act 1988 (CDPA) allows publication where it is 
authorised by an Act of Parliament.  The Museums Copyright Group were slightly 
cautious on this point as, whilst the provisions on immunity from seizure are set out in 
primary legislation, the Regulations are to be introduced by statutory instrument.  
They recommended further checking of whether the publishing of photographs in this 
context qualifies for exception under section 50 of the CDPA. 

 
(e) Is it necessary for photographs to be provided other than for items 
created before 1946 and acquired after 1932 (which dates have been chosen so 
as to include transactions in the Nazi era generally recognised to have lasted 
from 1933 – 45)?  



There was a mixed reaction from museums on this question.  One museum felt that 
the requirement should be lifted altogether for archaeological and paleontological 
material post 1970.  A further suggestion was that photographs should be provided 
as a matter of course for the Nazi-era but should be made available for items outside 
of that time period on further enquiry.  The representative groups felt that 
photographs should be provided in all cases.  

 
(f) Which option should apply regarding the timing of the publication of 
information? 
Option (iii), that of publishing three months ahead of the opening of the exhibition or 
one month ahead of importation, was favoured by museums.  However, the 
representative groups felt that information should be published at least two months 
ahead of the date of importation.  One museum suggested that a notice period of 
nine to six months would be appropriate, to give borrowing museums the opportunity 
to source other objects if a loan is not completed.  The Museums, Libraries and 
Archives Council took that view that information should be made available 
considerably in advance of the time of importation to give potential claimants a 
reasonable amount of time to examine the published information, seek additional 
information from the museum where necessary and to inform the museum of any 
doubts there might be as to the suitability of the item for the exhibition.  

 

Question 19 - information to be provided on request.  Regulation 5 sets out a 
possible model for such disclosure.  
(a) State whether they regard the information set out in regulation 5 to be 
sufficient or insufficient for the purpose of ensuring that the legitimate 
interests of potential claimants are not unduly prejudiced? 
(b) If the information in regulation 5 is regarded as insufficient, to state 
what additional information should be provided and why? 
The representative groups felt that the provision of information under Regulation 5 
was far too restrictive and that disclosure should be available to anyone on request, 
particularly as most museums were subject to the Freedom of Information Act 2000.  
They considered that museums would find it very difficult to assess from the 
information to be provided, whether or not a claim was sufficiently valid to trigger the 
release of further information, particularly if they do not have in-house legal advice.  
One museum suggested that the Secretary of State or an independent authority 
should consider claims and the associated release of information. Most respondents 
considered that the terms "plausible case" and "valid claim" in Regulation 5 needed 
to be defined or the Regulation redrafted to avoid ambiguity.   
 
 
List of respondents 
 
Board of Deputies of British Jews 
British Library 
British Museum 
City Art Centre, Edinburgh 
Commission for Looted Art in Europe 
Heritage Matters 
Leeds Museums and Galleries 
Lord Janner 
Museums Copyright Group 



Museums, Libraries and Archives Council 
National Maritime Museum 
National Museums of Scotland 
National Portrait Gallery 
Norfolk Museums and Galleries 
Anna O'Connell 
Scottish Council of Jewish Communities 
Tate 
Victoria and Albert Museum 
 


